Investujte do zlata

Chcete investovať do zlata? V dnešnej dobe je to veľmi populárna forma zhodnocovania svojich finančných možností. Avšak pri tejto voľbe je nutné zvážiť niekoľko faktorov. Predovšetkým ako presne odráža investície ceny skutočného zlata, aká má riziká, náklady a prípadne aj otázky týkajúce sa zabezpečenia. V nasledujúcich riadkoch rozoberieme, aké má táto investícia výhody a nevýhody.

Je tiež dôležité spomenúť, že so zlatom sa obchoduje v amerických dolároch, čo predstavuje menové riziko pre tých, ktorí si ich kúpia v inej mene. "Tento nepriaznivý jav nastane, keď začne hodnota dolára klesať," hovorí Stephan Mueller. Ďalej uvádza, že napríklad investori, ktorí investovali do zlata vo švajčiarskych frankoch, stratili v roku 2008 od konca októbra do konca decembra 13% hodnoty, ako dôsledok menových fluktuácií. O akom zlate však hovoríme?

1) Zlato vo fyzickej forme 
Zlaté tehly a mince
S výrobkami z drahých kovov sa obchoduje s určitou prémiou k trhovým cenám daného kovu; teda s určitým "príplatkom" nad cenu samotného kovu. Dôsledkom silného dopytu za posledné jeden, až dva roky vzrástli prémie u mincí na rekordné úrovne.
Čo sa týka váhy, sú prémie u zlatých tehál ďaleko nižšie, než u mincí, čo zo zlatých tehál tvorí lepší nástroj pre investorov. Nižšie prémie väčších tehál odráža nižšie výrobné náklady, hoci neponúkajú takú veľkú flexibilitu pri predaji investície po častiach.
Investičné mince sú zákonným platidlom v krajine, kde boli vyrazené. Ich trhová cena sa skladá z ceny čistého zlata, ktoré obsahujú plus prémie, ktorá sa líši u jednotlivých predajcov.
Výhody: Tento typ investície do zlata perfektne odráža trhový vývoj ceny zlata. Pre súkromných investorov je dostupné zlato aj v malých dávkach (napríklad 5g zlata stojí približne 4000 Sk). Keď zlato fyzicky vlastníte, nenesiete žiadne riziko cudzích strán a nemusíte sa na nikoho iného spoliehať.Nevýhody: Výrobné náklady môžu pridať asi 15% k cene čistého zlata. Ďalej musíte zaistiť bezpečný transport od predajcu, miesto, kde budete zlato skladovať, a prípadne aj poistné, čo všetko predstavuje dodatočné náklady. Je tiež nemožné predať napríklad pol tehly alebo mince. 
Šperky
Nákup zlatých šperkov ako investícia je bežný na Blízkom východe a rovnako aj v Ázii. Šperky určené predovšetkým na investičné účely bývajú často nezdobené a majú 21-24 karátov.
Výhody: Odrážajú trhovú cenu zlata - aj keď nie tak dobre ako zlaté tehly a mince. Ďalej je šperky ľahké nakúpiť a predať.Nevýhody: Šperky môžu ďaleko viac súvisieť s módou než s investovaním. V prípade predaja potom môže investor prísť o umeleckú hodnotu a cena šperku sa len odvíja od obsahu zlata. V niektorých krajinách je tiež ťažké presne určiť podiel zlata. 
Zlato uložené na váš účet
Predstavuje alternatívny spôsob držby zlatých tehál, alebo mincí. Trezor obsahuje zlato na váš účet - vaše tehly, alebo mince sú očíslované a identifikované puncom, hmotnosťou a čistotou.
Výhody: Výborne odráža cenu zlata, vhodné pre relatívne väčšie množstvo. Profesionálne zabezpečenie s poistením a malé riziko protistrany, pretože zlato patrí Vám, aj keby spoločnosť, ktorá vlastní trezor, zbankrotovala.Nevýhody: Náklady na skladovanie, bezpečnosť a poistenie.

2) Zlato nedržené vo fyzickej forme 
Burzové obchodované indexové fondy (ETF)
Tieto cenné papiere obchodované na burzách veľmi dobre zodpovedajú cenám zlata. Môžete ich nakúpiť a predať rovnako ako akcie.
Výhody: Veľmi dobre odrážajú cenu zlata. Malé riziko protistrany, pretože fond je len správcom majetku - zlato legálne patrí investorom. Môžu byť tiež zaistené proti pohybu menových kurzov. Pretože je možné veľmi flexibilne predávať a nakupovať ako akcie, existuje veľmi nízky rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou (tzv. spread)Nevýhody: Manažéri fondov si účtujú poplatky - obvykle 0,3 až 0,4% ročne. Za každý nákup a predaj musíte tiež zaplatiť poplatky u burzového brokera. 
Ostatné investičné fondy
Existuje mnoho fondov, ktoré sa špecializujú na zlatý investičný majetok. Často neudávajú detaily ohľadom svojich investícií, preto môže ich cena kolísať od ceny zlata.
Výhody: Je ľahké je kúpiť napríklad prostredníctvom poradcu, ponuky fondov. Neplatíte náklady na skladovanie alebo poistenie.Nevýhody: Keďže fondy zo zlatom obchodujú, závisí zisky aj na umenie manažéra, rovnako tak na pohyboch v cene zlata. Ďalej sa platí ročné poplatky a niektoré fondy vyžadujú aj vstupné poplatky.