Tipy ako zohnať peniaze navyše

Stále ledva vychádzate od výplaty k výplate a už neviete, kde by ste ušetrili? Potom už asi nezostáva než si peniaze navyše skúsiť zarobiť inou cestou. A to pokiaľ možno čo najrýchlejšie. Možno vám nasledujúce tipy prídu vhod.

            1. Stráženie detí. Určite sa vo vašom okolí nájde rodina s menšími deťmi, ktoré je potrebné občas postrážiť. Ponúknite sa a trebárs uspejete. Ide o rýchly zárobok a potrebujete k tomu mať len nejakú zásobu hier, aby ste zabavili deti a znalosti prvej pomoci pre všetky prípady. Potom už stačí napríklad len vylepiť inzerát vo vašom okolí a peniažky sa môžu začať sypať.
            2. Skúste doučovanie, alebo ponúknite nejakú inú službu. Viete niečo, čo by ste mohli iné naučiť? Alebo máte jednoducho len radi matematiku a rozumiete jej lepšie ako nejaký stredoškolák? Ponúknite svoje služby študentom v okolí, ktorí by potrebovali pomôcť! Alebo pokoste trávnik dôchodkyni, ktorá býva na vašej uličke, alebo poumývajte okná a upratujte byty za poplatok.
            3. Predávajte na eBay. Ak máte doma nejaké veci, ktoré už nepotrebujete, zariaďte si účet na aukčnom serveri a predajte ich niekomu, komu sa hodí. To je alternatíva, ako si upratať v byte a ešte na tom zarobiť.
            4. Reklamná plocha na vašom aute. Ak veľa jazdíte autom a nebývate na nejakej pustatine, potom by toto mohla byť zaujímavá alternatíva, ako sa dostať k peniazom. Inzerent si tak plochu vášho auta prenajme na zobrazenie loga, adresy webových stránok a pod Nemusíte sa báť, že by došlo k poškodeniu laku vášho auta pri odstraňovaní inzerátu, dnes už sa toto robí šetrne.
            5. Darujte krv alebo krvnú plazmu. Ak sa vám nerobí zle z nemocničného prostredia, tak môžete ísť darovať krv alebo krvnú plazmu. Podmienkou samozrejme je, že musíte byť zdraví. (Pozor, na Slovensku sa za tieto služby neplatí a vnímajú sa len naozaj ako dobrý skutok. Ale napríklad v Rakúsku sa za krvnú plazmu platí.)
            6. Prenájom izby vášho bytu alebo domu. Ak máte vlastný byt alebo dom a plne ho nevyužívate, tak prečo by ste jednu izbu neprenajali niekomu inému? Áno, budete sa musieť trochu uskromniť, ale na druhú stranu budete mať nie úplne zanedbateľný príjem z prenájmu. Len si vyberajte podnájomníka starostlivo, nech si navzájom sadnete a poriadne spíšte podnájomné zmluvu.
            7. Nájdite si brigádu. Pozrite sa vo svojom okolí, či nejaký obchod nehľadá brigádnika alebo reštaurácie čašníka alebo niekoho na umývanie riadu. Trebárs aj jeden večer v týždni vám pomôže k peniazom navyše.
               8. Spíšte si zoznam svojich výdavkov a pozorne si ho prezrite. Porozmýšľajte, ktoré veci sú nevyhnutné a ktoré si kupujete len zo zvyku. Keď si prestanete kupovať zbytočnosti, budete prekvapení, koľko peňazí mesačne ušetríte.